Transformatie woonhuis Burg. van Udenstraat

Nederweert, 2012-2015
DoorJean-Paul de Koning 3 jaar geleden
BEELEN CS architecten Eindhoven transformatie jaren 50 woning tot passief woning Nederweert voorzijde

Transformatie en energie zuinig maken (passiefhuis) van een jaren 50 woning in Nederweert.

Verbouwingsplannen voor dit woonhuis in Nederweert zijn uitgelopen tot het realiseren van een passiefwoning. Dat wil onder andere zeggen dat een minimale hoeveelheid aan energie voldoende is voor verwarming in de winter. Een gloeilamp zou voldoende kunnen zijn.

 

IMG_1505-01-1200

moderne maar toch romantische uitstraling

 

 

jaren 50 woning

de oorspronkelijke woning

 

Een bestaande uitbouw in combinatie met diverse doorbraken en het volbouwen van de vergunningsvrije uitbouwzone resulteert in een levensloopbestendige woning. Deze is vervolgens volledig ingepakt in een schil van 20cm isolatie met gevelstuc, houten delen en een natuursteen plint.

De entree is verder opengewerkt en de eikenhouten geveldelen en doorlopende raamdorpel worden in de nis bij de entree doorgezet. De natuurstenen plint loopt over in een groot element dat de voordeur omlijst en naar buiten toe is doorgezet.

 

IMG_1506-01-1200

het resultaat na de verbouwing

 

 

begane grond plattegrond levensloopbestendig

opengewerkte plattegrond met de ruimtelijke organisatie

 

De leefruimte loopt van straatgevel tot in de oude aanbouw aan de tuinzijde. Slaapkamer, kleedkamer en badkamer liggen centraal tussen garage en leefruimte. Een kantoorruimte achter de garage is afgeschermd van de leefruimtes.
Een uitbreiding aan de zijkant voorziet in ruimte voor een royale leefkeuken, met eethoek in de oorspronkelijke woonkamer.

De uitbouw voor de keuken wordt volledig open verbonden met de bestaande ruimte. De kolomvrije opening wordt opgevangen door een enorm betonportaal in de bestaande gevel.

De woonkamer komt in de oorspronkelijke uitbouw. De sporenkap onder de nieuwe dakelementen blijft in beeld en diverse doorbraken trekken de ruimte door tot aan de straatgevel.

Aan de tuinzijde liggen links een kantoorruimte, centraal en iets teruggelegen de slaapvertrekken en rechts de woonkamer met in de hoek een enorme pui naar de tuin.

 

compleet met isolatie ingepakte woning

het opgedikte dakpakket is met een strakke zinkwerk omkleding afgewerkt

 

 

opengewerkte entreenis met eikenhouten lattenplafond

de gevelmaterialen zijn in de nis bij de voordeur doorgezet, het eikenhouten lattenplafond versterkt de warme sfeer

 

 

tuinzijde voor de verbouwing

de achterkant van de oorspronkelijke woning

 

 

tuinzijde passiefwoning

de tuinzijde met enorme luifel, doorgezet boven de hoekpui van de woonkamer

 

bekijk meer projecten in de regio Weert / Nederweert
Architectenbureau

Beelen CS architecten

Eigenzinnig, veelzijdig en betrokken ontwerpbureau sinds 1999.

Plannen en ontwerpoplossingen voor nieuwbouw, uitbreiding en verbouwingen.

Professionele kijk op ruimte.
Elke plek onder de zon is anders, iedere situatie is uniek en verdient persoonlijke aandacht en afstemming.

Bekijk ook:

Klokgebouw 169
Strijp-S Eindhoven

gerelateerde blog berichten