Nieuw leven voor een American Kitchen

Nieuw leven voor een American Kitchen, oude onderkasten

herbruik van oude stalen keukenblokken

Meer dan 20 roestige samengestelde stalen keukenkasten staan uitgestald op een grasveld in Veldhoven. Na zo’n 15 jaar opslag krijgen de kasten weer een nieuw thuis.

 

American Kitchen onderkasten op grasveld
de onderkasten in verschillende uitvoeringen

 

Begin jaren ’90 werden een aantal huurappartementen aan de Minervalaan in Amsterdam van binnen gerenoveerd. De oude keukens werden eruit gesloopt en vervangen door meer ‘eigentijdse keukens’.

Deze oude keukens waren volledig van plaatstaal gemaakt en hadden gebolde ladefronten die naar voren uitstaken en een blad dat aan de achterzijde een stuk tegen de muur opliep.

Het bleken American Kitchens uit de jaren 50 te zijn. De American Kitchen werd in 1956 in productie genomen door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf, nadat industrieel vormgever Raymond Loewy (o.a. ontwerper van het Coca-Cola flesje en het Shell logo) het oorspronkelijke ontwerp van de keukenfabrikant grondig had herzien. Vanaf 1959 vervaardigde de NV ODA (het latere Ahrend) in Sint-Oedenrode de keuken voor de Nederlandse markt. Begin jaren zeventig is de fabricage van de plaatstalen keuken stopgezet. De populariteit van goedkoper basismateriaal als spaanplaat en kunststof had inmiddels een grote vlucht genomen.

 

American Kitchen bovenkasten op grasveld
de verzameling bovenkasten

 

Via via kon architect Robert Beelen drie volledige keukens krijgen. De keukens zijn bij familie in een schuur opgeslagen om in een toekomstige eigen koopwoning te kunnen plaatsen.

Wegens ruimtegebrek en gezinsuitbreiding is in 2008 een geschikte woning gekocht. Deze woning uit 1951 is uitgebouwd met een grote leefkeuken met voldoende ruimte om de American Kitchen te plaatsen.

 

American Kitchen oude kasten

 

 

American Kitchen kasten op aanhanger
transport naar Amsterdam

 

Nadat de keukenkasten weer uit de opslag kwamen bleek al snel dat de kastjes niet eenvoudig zelf fatsoenlijk op te knappen waren. Na een zoektocht op het web kwam al snel Bart Luikinga van IDFIX-BCL in beeld [zie ook retro-keukens.nl] , gespecialiseerd in het opknappen van stalen keukens.

 

American Kitchen bedrijfsbus IDFIX BCL
American Kitchen bedrijf IDFIX BCL

 

Bart Luikinga heeft de kasten en fronten gerenoveerd en de nieuwe RVS bladen geleverd. Het monteren en plaatsen van de keuken is zelf gedaan.

enkele momentopnames tijdens de montage

opbouw American Kitchen

 

 

opbouw american kitchen in nieuwe keuken

 

 

nachtwerk american kitchen

 

Bekijk hier de projectpagina van de uitbouw met deze keuken.

Bezoek voor meer info over renoveren van American Kitchens de site retro-keukens.nl van IDFIX BCL.