Aanbouw Helmerslaan

Eindhoven, 2008-2009
DoorJean-Paul de Koning 9 jaar geleden
aanbouw en verbouwing woonhuis Helmerslaan Eindhoven achteraanzicht

Aanbouw en verbouwing van een jaren 50 woning in Eindhoven.

Deze forse aanbouw ontleent haar vorm aan puur functionele en rationele oplossingen voor beperkingen vanuit regelgeving. De hele uitbouw kon met een lichte bouwvergunning worden gerealiseerd

 

moderne aanbouw met zinkwerk

forse moderne aanbouw in blank zink en licht metselwerk aan een jaren 50 woning

 

 

leefkeuken in aanbouw met lichtkap

interieur met American Kitchen onder de grote lichtkap

 

ontwerp

De woning had een wat kleine keuken en er was de wens om op de begane grond een aparte speelruimte voor de kinderen te maken.

Door een aanbouw met een nieuwe ruime leefkeuken te maken konden de oude keuken en bijkeuken samengevoegd worden tot speelkamer voor de kinderen.

Een nieuwe bijkeuken is achter de nieuwe keuken geplaatst waardoor een zeer praktische routing ontstaat.

hoogteverschillen

Het woonhuis ligt op een dijk aan de Dommel en het vloerpeil ligt een halve meter hoger dan de achtertuin. De hele aanbouw ligt dan ook verlaagd achter het huis.

Omdat de uitbreiding langs de perceelgrens met de buren ligt en de bebouwingshoogte hierlangs beperkt is, is er ook in het dak met hoogteverschillen gewerkt. Een strook van de keuken langs de erfgrens en de hele bijkeuken zijn met een lager dak uitgevoerd, zodat de uitbouw bij de buren niet hoger dan 2,3 meter komt. De tuin is zo’n 30cm afgegraven zodat er binnen een nettohoogte van 2,4 meter aangehouden kon worden. Het plafond in de woonkeuken sluit aan op de plafondhoogte in de woning en heeft een hoogte van zo’n 3,5 meter.

 

lichtkap met eikenhouten liggers en stalen draagbalk

maatwerk lichtstraat van staal, eikenhout en glas boven de doorbraak van de woning

 

lichtkap

Tussen woonkamer en nieuwe keuken zit een knik in de plattegrond, waarboven een enorme lichtkap gemaakt is die een zee van daglicht het middendeel van de woning binnenlaat.

 

lichtkap met eikenhout glas en zink

glasplaten ingeklemd in stalen profielen en zinken afwerking

 

 

lichtkap met eiken liggers

 

materialisatie

De plint is uitgevoerd in stootvoegloos metselwerk met een doorgestreken voeg. Hiervoor is een strakke witte en relatief platte steek gekozen.

Hierboven is de gevel bekleed met onbehandeld zink, dat na verloop van tijd een dof-grijze patina laag krijgt. Het hoge deel in de keuken heeft een plafond van geprofileerde en geperforeerde stalen dakplaten. De complexe lichtkap is handgemaakt van eikenhouten draagbalken waaroverheen glasplaten gelegd zijn.

 

stootvoegloos metselwerk met zinken gevel

stootvoegloos Hilversums formaat metselwerk onder zinkwerk gevel

 

 

zinken gevel met lichtkap en extra doorkijk

doorkijk langs de sprong aan de erfgrens

 

bekijk meer projecten in de regio Eindhoven
Architectenbureau

Beelen CS architecten

Eigenzinnig, veelzijdig en betrokken ontwerpbureau sinds 1999.

Plannen en ontwerpoplossingen voor nieuwbouw, uitbreiding en verbouwingen.

Professionele kijk op ruimte.
Elke plek onder de zon is anders, iedere situatie is uniek en verdient persoonlijke aandacht en afstemming.

Bekijk ook:

Klokgebouw 169
Strijp-S Eindhoven

gerelateerde blog berichten