Bouw S-Cape paviljoen DDW 2013

DoorJean-Paul de Koning 5 jaar geleden

fotoreportage van de opbouw van het paviljoen

Voor de Dutch Design Week (DDW) in 2013 hebben coöperaties Plan-S en Power-S een gezamenlijk paviljoen gebouwd als ontmoetings- en presentatieruimte van herbruikte houten kozijnen.

Bij de renovatie van woningen in de Eindhovense wijk Geestenberg werden volledige gevels vervangen en hierbij kwamen de nog bruikbare houten kozijnen vrij.

Het idee achter het bouwen van het paviljoen is om in te breken in de gevestigde bouwketen om problemen en mogelijkheden van hergebruik in kaart te brengen

De kozijnen zelf zullen op meerdere manieren en in meerdere projecten herbruikt gaan worden.

Bekijk de S-Cape projectpagina voor meer informatie en achtergronden over het paviljoen.

 

voorbereiding bouwplaats Ketelhuisplein Strijp-S

voorbereidingen op de bouwplaats

 

bouw paviljoen

In de weken voor aanvang van de DDW zijn de kozijnen per woning gedemonteerd en verzameld en wekelijks in een depot op Strijp-S afgeleverd.

Een week voor de DDW is gestart met de bouw onder leiding van 2 vaste opzichters en een “geleende” timmerman van Woonbedrijf plus de medewerkers van beide coöperaties.

 

plaatsing legioblocks paviljoen

plaatsing van de betonnen legioblocks

 

De kern van het paviljoen bestaat uit 4 schijven van gestapelde Legioblocks die door hun massa het paviljoen op zijn plaats moeten houden en stabiliteit geven.

 

houten regelwerk wordt waterpas gemaakt

de in Brasiliaans verband gestapelde legioblocks

 

Op het scheef lopende plein wordt een houten regelwerk waterpas gemaakt waarop de kozijnen komen te staan.

 

kozijnen worden op het regelwerk geplaatst

plaatsing van de eerste kozijnen op de houten waterpas gestelde onderregel die de hoogteverschillen in de pleinbestrating duidelijk zichtbaar maakt

 

 

voortgang kozijnen paviljoen

de gevel krijgt gestalte

 

 

tijdelijke schoren houden de kozijnen op hun plek

voorbereidingen voor de houten balklaag voor het dak

 

Tijdelijke schoren houden de kozijnen op hun plek voordat de houten dakbalken en platen de wanden hun stijfheid geven.

 

gestage voortgang van het paviljoen

 

 

het middengebied

het open middengebied

 

 

de basis van het paviljoen is gereed

 

 

plaatsing dakplaten

architecten en marketeers gezamenlijk aan de arbeid

 

 

het torentje wordt gemonteerd

de toren op de kop wordt gemonteerd

 

 

Bomen in grote plantenbakken worden geplaatst

er wordt een tijdelijk bos voor de deur neergezet

 

 

de dakrand wordt afgewerkt

de afwerking met oude gevelschroten uit de Geestenberg

 

Het voltooide paviljoen tijdens de Dutch Design Week

 

imag0712-1200

het middengebied met open ontmoetings en borrelruimte

 

 

imag0734-1200

een eigen buitenverblijf tussen de bomen

 

 

imag0777-1200

 

 

Categorieën:
  bouw, herbestemming