DDW paviljoen S-Cape

Plan-S paviljoen op de Dutch Design Week 2013

Het S-Cape paviljoen biedt tijdens de Dutch Design Week 2013 onderdak aan coöperaties Plan-S en Power-S. Het tijdelijke paviljoen is gebouwd met drie verschillende soorten kozijnen uit de wijk Geestenberg die in het kader van een wijkvernieuwingsproject werden vervangen.

Het S-Cape paviljoen was een initiatief van architecten coöperatie Plan-S, waar Beelen CS architecten lid van is.

 

Tijdelijk karakter

S-Cape is rechthoekig (25 x 5 m¹) en opgedeeld in drie in elkaar overlopende ruimten: een Wifi hotspot, een entree met een bijzondere doorloop en een ontmoetingsruimte.

Stabiliteitswanden van prefab betonnen blokken bakenen de verschillende ruimtes af.

Vanwege het tijdelijke karakter van het paviljoen, zochten de ontwerpers van Plan-S naar een oplossing voor windbelasting en stabiliteit. De prefab betonnen blokken zijn in Braziliaans verband gestapeld om aan te sluiten bij de openheid van het gebouw.

Een grid van verplaatsbare meerstammige bomen (Parrotia persica) werkt samen met de gebruiksruimte van S-Cape en filtert licht en zoninstraling waardoor zowel binnen als buiten het paviljoen aangename verblijfsruimten ontstaan.

 

Modern hergebruik

In het ontwerp van Plan-S laten we zien dat je met hergebruik van materialen ook kunt kiezen voor modern en strak. Het paviljoen valt op door vorm en de ritmiek van de kozijnen. De entree wordt gemarkeerd door deurkozijnen die haaks op de lange gevels zijn geplaatst. Als de deuren in de kozijnen sluiten, is S-Cape toegankelijk. Gaan de deuren ‘open’, dan is S-Cape gesloten. Deze eigenzinnige, niet alledaagse manier van openheid die hierdoor ontstaat, symboliseert de kracht en toegankelijkheid van beide coöperaties.

 

Elkaar versterken

Het ontwerp van S-Cape bewijst dat architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur elkaar versterken.

S-Cape bewijst ook dat bouwmaterialen hun waarde niet hoeven te verliezen. Dat er ruimte is voor een tweede leven. En… als we een doorkijkje nemen naar de toekomst. Na de Dutch Design Week is een derde leven voor deze waardevolle bouwelementen heel goed voor te stellen.

 

fotografie S-Cape paviljoen door BASEPHOTOGRAPHY