Woonboot in de Schinkel

Nieuwbouw van een met koper bekleedde woonboot, waterwoning in Amsterdam.

In de Schinkel te Amsterdam, nabij het Olympisch Stadion ligt deze bijzondere woonark van 17 bij 6 meter en een totale hoogte van 7,5 meter, waarvan 2 meter onder de waterlijn ligt.

 

verticale zonering

Verticaal is de ark in drie zone’s ingedeeld. De onderste zone bevindt zich in het betoncasco onder het waterniveau. Hierin zijn de serviceruimten en gastenvertrekken opgenomen. Een koekoek in het terras van de ark zorgt ervoor dat de logeerkamers voldoende daglicht en verse lucht krijgen. In de middelste zone zijn de algemene vertrekken opgenomen als de entree, keuken, eetkamer en zitkamer. De bovenste zone huisvest de privé vertrekken; de werkkamer en slaapkamer met badkamer en garderobe.

 

exterieur

De verticale zonering van het interieur manifesteert zich in de gevel door de materialisering. De bovenste zone, de privé zone, heeft een gesloten uiterlijk gekregen door als een geheel met koper beklede doos te zijn uitgevoerd. Deze doos wordt gedragen door met koper beklede stalen kolommen. De vlakken tussen deze kolommen zijn ingevuld met puien en, in een lichte kleur geöliede, Western Red Cedar planken met kraaldelen. Het transparante beeld van de kolommen met invulling symboliseert de openheid van de middelste zone, de algemene vertrekken. Deze zone wordt gedragen door het betoncasco welke de serviceruimten huisvest.

 

split-level

De verspringingen in het dak en de diagonale lijn in de gevel markeren de split-level verdeling in de plattegrond en de trappen van het interieur.