Transformatie tot passiefwoning

DoorJean-Paul de Koning 6 jaar geleden
Transformatie tot passiefwoning - 3D impressie opengewerkte plattegrond - BEELEN CS architecten Eindhoven

rigoureuse verbouwing van een jaren 50 woning tot moderne villa

Verbouwingsplannen voor dit woonhuis in Nederweert zijn uitgelopen op het realiseren van een passiefwoning. Dat wil onder andere zeggen dat een minimale hoeveelheid aan energie voldoende is voor verwarming in de winter. Een gloeilamp (uit de vorige eeuw…) zou voldoende kunnen zijn.

 

1305 DO Ext3

3D impressie van de straatzijde

 

 

IMAG0662-01

Een bestaande uitbouw in combinatie met diverse doorbraken en het volbouwen van de vergunningsvrije uitbouwzone resulteert in een levensloopbestendige woning.

Deze wordt vervolgens volledig ingepakt in een schil van 20cm isolatie met gevelstuc, houten delen en een natuursteen plint.

 

1305 DO entree1

de bijzonder afgewerkte entreenis

 

Houten geveldelen en doorlopende raamdorpel worden in de nis bij de entree doorgezet. De natuurstenen plint loopt over in een groot element dat de voordeur omlijst en naar buiten toe uitbreekt.

 

1305 DO P0 open2

 

De leefruimte loopt van straatgevel tot in de oude aanbouw aan de tuinzijde. Slaapkamer, inloopkast en badkamer liggen centraal tussen garage en leefruimte. Een kantoorruimte achter de garage ligt afgeschermd van de rest van de woning.

Een uitbreiding aan de zijkant voorziet in ruimte voor een royale leefkeuken, met de eethoek in de oorspronkelijke woonkamer.

 

PICT9362-01

een enorm betonportaal voorziet in een bijna volledige doorbraak van de zijgevel waaraan de uitbouw voor de keuken wordt gebouwd

 

 

PICT9367-01

het opgedikte dakpakket is met een zinken lijst afgezet en de gehavende gevel wordt ingepakt in 20cm isolatie met gevelstuc

 

 

PICT9374-01

diverse doorbraken worden opgevangen door een enorm betonportaal in de zijgevel

 

 

1305 DO inkijk1

de woonkamer komt in de oorspronkelijke uitbouw, de sporenkap onder de nieuwe dakelementen blijft in beeld. diverse doorbraken trekken de ruimte door tot aan de straatgevel.

 

 

 

IMAG0669-01

de oorspronkelijke achtergevel

 

 

PICT9371-01

werk in uitvoering

 

 

1305 DO tuin1

aan de tuinzijde liggen links een kantoorruimte en centraal de iets teruggelegen de slaapvertrekken

 

 

1305 DO kkr1

rechts de woonkamer met in de hoek een enorme pui naar de tuin

 

In 2015 is dit project gerealiseerd. Bekijk hier de projectpagina van deze verbouwing.

 

Categorie:
  bouw