Transformatie woonhuis Burg. van Udenstraat

Transformatie en energie zuinig maken (passiefhuis) van een jaren 50 woning in Nederweert.

Verbouwingsplannen voor dit woonhuis in Nederweert zijn uitgelopen tot het realiseren van een passiefwoning. Dat wil onder andere zeggen dat een minimale hoeveelheid aan energie voldoende is voor verwarming in de winter. Een gloeilamp zou voldoende kunnen zijn.

Een bestaande uitbouw in combinatie met diverse doorbraken en het volbouwen van de vergunningsvrije uitbouwzone resulteert in een levensloopbestendige woning. Deze is vervolgens volledig ingepakt in een schil van 20cm isolatie met gevelstuc, houten delen en een natuursteen plint.

De entree is verder opengewerkt en de eikenhouten geveldelen en doorlopende raamdorpel worden in de nis bij de entree doorgezet. De natuurstenen plint loopt over in een groot element dat de voordeur omlijst en naar buiten toe is doorgezet.

De leefruimte loopt van straatgevel tot in de oude aanbouw aan de tuinzijde. Slaapkamer, kleedkamer en badkamer liggen centraal tussen garage en leefruimte. Een kantoorruimte achter de garage is afgeschermd van de leefruimtes.
Een uitbreiding aan de zijkant voorziet in ruimte voor een royale leefkeuken, met eethoek in de oorspronkelijke woonkamer.

De uitbouw voor de keuken wordt volledig open verbonden met de bestaande ruimte. De kolomvrije opening wordt opgevangen door een enorm betonportaal in de bestaande gevel.

De woonkamer komt in de oorspronkelijke uitbouw. De sporenkap onder de nieuwe dakelementen blijft in beeld en diverse doorbraken trekken de ruimte door tot aan de straatgevel.

Aan de tuinzijde liggen links een kantoorruimte, centraal en iets teruggelegen de slaapvertrekken en rechts de woonkamer met in de hoek een enorme pui naar de tuin.