Sociëteit Keizersgracht

Herbestemming monumentaal kantoorpand naar Studentensociëteit De Keizer, Eindhoven

De Eindhovense Studentenvereniging Demos is inmiddels gehuisvest in een voormalig bankgebouw en kantoorpand in het centrum van Eindhoven, dat is herbestemd naar een studentensociëteit.

Het gemeentelijk monument is in 1884 als woning gebouwd door een wijnhandelaar boven een half verdiepte wijn-voorraadkelder en in 1953 grondig verbouwd tot bank.

Het vloerpeil van de begane grond lag in het verleden bijna een meter lager toen het nog een voorraadkelder was maar is later verhoogd en er is een grote betonnen bankkluis toegevoegd.

Op de begane grond zitten een kleine intieme bar en rookruimte en hier bevinden zich verder de voorraadruimtes. Tijdens de verbouwing is de kluis deels afgebroken en is de vloer in het bargedeelte opnieuw verlaagd om aan de minimumhoogte van een horecaruimte te komen.

De ruimtes op de eerste verdieping zijn grotendeels samengevoegd door oude doorbraken opnieuw te openen waarbij de oorspronkelijke structuur van het pand grotendeels behouden blijft. Er was slechts één nieuwe doorbraak nodig om de ruimtes visueel te verbinden. Deze etage zal als hoofdbar en zaal gebruikt worden en is ingrijpend akoestisch geïsoleerd. Een kleine kamer met haard blijft intact en kan benut worden als borrelruimte.

De horecaruimtes op begane grond en verdieping hebben een capaciteit voor zo’n 500 studenten, binnen de marges van het brandveilig gebruik van het pand.

De tweede etage herbergt de toiletgroepen, een keuken en vergaderruimtes en de zolder is grotendeels als bestuurskamer in gebruik.

Enkele andere herbestemmingsprojecten