Woonhuis met kantoor Rentmeesterlaan

Weert, 2003-2005
DoorJean-Paul de Koning 15 jaar geleden
Nieuwbouw ruime villa met kantoor, Weert - tuinzijde met zwembad - BEELEN CS architecten Eindhoven

Nieuwbouw ruime villa met kantoor in Weert.

Deze woning met kantoor ligt op een hoekperceel aan de Rentmeesterlaan in Weert in het overgangsgebied tussen het bedrijvenpark Centrum-Noord en de woonwijk ten westen daarvan. De opmerkelijke verschijningsvorm van in elkaar grijpende volumes is ontstaan vanuit de beperkingen uit het bestemmingsplan.

Nieuwbouw ruime villa met kantoor, Weert - tuinzijde met zwembad - BEELEN CS architecten Eindhoven

tuinzijde met de verschillende in elkaar stekende volumes en uitsnijdingen

 

Het kantoor diende aan de achterzijde van het perceel te worden gepositioneerd, met een representatieve bedrijfswoning aan de voorzijde. Kantoor en woning mochten niet worden geïntegreerd maar wel middels een bijgebouw verbonden worden.

 

straataanzicht woning met kantoor - BEELEN CS architecten Eindhoven

straatzijde met de semi-bingalow opzet

 

de woning

Vanwege de hoeksituatie kon het kantoor aan het zij-erf een plaats krijgen in plaats van op het achtererf. Kantoor en woning vormen losse delen en worden verbonden door een lange gang. Aan de straatzijde komt de scheiding duidelijk naar voren maar aan de tuinzijde komen beide delen nader tot elkaar.

plattegrond begane grond woonhuis met kantoor - BEELEN CS architecten Eindhoven

De woning heeft deels een verdieping, zo groot als nodig voor drie slaapkamers met badkamer. Door de maximale goothoogte van 4,5 meter en gezien het welstandsadvies de woning plat af te dekken is gekozen voor een flauw hellend lessenaarsdak op de verdieping. Door een deel van het huis te verzinken en met niveauverschillen te werken kon de dakhelling beperkt blijven zodat het maximale bouwvolume niet overschreden werd.

plattegrond verdieping woning - BEELEN CS architecten Eindhoven

De keuken met service-ruimtes liggen verdiept aan de achterzijde. De hele verdieping ligt boven dit deel, waarbij er nog een fors deel uitsteekt boven een verdiept terras, met een oplopende daklijn naar de achtergevel. Naar de voorzijde toe knikt de verdieping als een grote dakkapel uit het dakvlak. De woonkamer en entree liggen om het verdiepingdeel heen gedraaid.

doorsnedes - BEELEN CS architecten Eindhoven

 

verdiept terras onder overstek verdieping - BEELEN CS architecten Eindhoven

het verdiepte terras aan de keuken onder de overhangende verdieping

 

Vanuit de verdiepte keuken, boven de verbindingstrap tussen keuken en woonkamer steekt een grote vide in de zijkant van de ‘dakkapel’. Deze staat niet in verbinding met de ruimtes op de verdieping maar vormt een enorm daklicht en benadrukt de ruimtelijke relatie tussen keuken, woonkamer en verdieping.

het kantoor

Dit bouwdeel ligt in een knik om de verbindende gang, waardoor dit deel zich als het ware spiegelt aan het woonkamerdeel

materialisatie

De villa is opgetrokken uit drie verschillende bakstenen. Een lichte, witgele handvormsteen voor het woonhuis, een roodzwarte handvormsteen voor het kantoor en een strakke bruine strengperssteen voor het keuken- en dakkapeldeel en de verbindende gang. De strengperssteen wordt ook gebruikt voor accentvlakken in het metselwerk van zowel de woning als kantoor, zoals muurvlakken tussen raamopeningen met daarin doorlopend raamdorpelstenen.

woonkamer met lichtvanger vanaf verdieping - BEELEN CS architecten Eindhoven

de woning heeft verschillende ingekaderde buitenruimtes

 

bekijk meer projecten in de regio Weert / Nederweert
Architectenbureau

Beelen CS architecten

Eigenzinnig, veelzijdig en betrokken ontwerpbureau sinds 1999.

Plannen en ontwerpoplossingen voor nieuwbouw, uitbreiding en verbouwingen.

Professionele kijk op ruimte.
Elke plek onder de zon is anders, iedere situatie is uniek en verdient persoonlijke aandacht en afstemming.

Bekijk ook:

Klokgebouw 169
Strijp-S Eindhoven

gerelateerde blog berichten