Keukenontwerp, onze ervaring bij het ontwerpen van een keuken

BEELEN CS architecten Eindhoven Keukenontwerp, onze ervaring bij het ontwerpen van een keuken

Een keuken is meer dan een verzameling kastjes en apparaten

De keuken vormt een belangrijk onderdeel van een woning. Als architectenbureau hebben we al heel wat keukens ontworpen met als kenmerk dat ze alle volledig verschillend zijn. Toch voldoen al die keukens aan drie punten waarvan wij van mening zijn dat alle keuken zouden moeten voldoen: context, woonwensen en ergonomie. Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen, als architect ontwerpen niet de kastjes, de greepjes en bijvoorbeeld het type kraan maar we ontwerpen de ruimte, de beleving van de ruimte, de relatie van de keuken ten opzichte van de andere ruimtes. Daarbij vormt de opstelling van de keuken een integraal onderdeel.

Onze drie basispunten waar met het keukenontwerp rekening moet worden gehouden

Context

Waar bevind zich de keuken in de woning? Wat is de relatie met de andere ruimtes en wat is de relatie met de omgeving?

Woonwensen

Hoe wil je wonen en leven en hoe past de keuken daarin? Is de keuken bedoeld als een woonkeuken of enkel voor het bereiden van de maaltijden? Welke apparatuur dient de keuken te bevatten?

Ergonomie

De keuken is in hoofdzaak bedoeld voor het koken. De opstelling en indeling van de keuken zouden de activeit van het koken moeten vergemakkelijken. De positie van de verschillende onderdelen, de afstanden daartussen en de hoogte van het werkblad spelen daarbij een belangrijke rol.

Overwegingen

Hieronder hebben we wat overwegingen op een rij gezet die wij belangrijk vinden bij het ontwerpen van een nieuwe keuken. Dat kan zijn voor in een nieuwe woning, een aanbouw aan de bestaande woning maar ook het opnieuw inrichten van de bestaande keuken.

 

De functie

Logischerwijs is de functie van de keuken natuurlijk de ruimte waar het eten wordt bereid. In de meeste gevallen is deze omschrijving echter niet volledig. De keuken kan sociale functie hebben, een plek zijn waar de bewoners samen komen en waar mensen ontvangen worden.

uitbreiding en verbouwing jaren 30 woning in Waalwijk interieurperspectief

De basiseenheid

Het fornuis (of kookplaat), de spoelbak en de koelkast vormen samen de basiseenheid van de keuken. Om efficiënt te kunnen koken is het belangrijk dat deze onderdelen op je juiste afstand van elkaar staan. Als deze te ver uit elkaar staan moet je te veel lopen tijdens het koken. Te dicht bij elkaar kan in storend zijn als er twee personen samen in keuken werken.

 

Keukenapparatuur

Het goed kunnen bedienen van de keukenapparatuur is essentieel. Dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met waar de bedieningsknoppen zitten, wat de draairichtingen zijn en hoe hoog de apparatuur geplaatst moet worden. Er moet voorkomen worden dat de bedieningsruimte en openslaande deuren van de diverse apparaten elkaar overlappen. Ook zal er rekening moeten worden gehouden dat de loopruimte niet geblokkeerd wordt als bijvoorbeeld de vaatwasser openstaat.

 

Ergonomie

Met de ergonomie wordt niet alleen de hoogte van bijvoorbeeld het aanrecht bedoeld en of de pannen binnen handbereik staan. Ook is van belang hoe je door de keuken loopt. Als je bijvoorbeeld thuis komt met de boodschappen, waar zet je dan de tas met boodschappen neer en waar berg je de boodschappen op?

Het kookeiland

Een kookeiland is tegenwoordig een gewild onderdeel in de keuken. De voornaamste reden waarom tegenwoordig mensen voor een kookeiland kiezen is van sociale aard, het is gezellig om aan een kookeiland te koken. Tijdens het koken kijk je niet tegen de muur van de keuken maar de ruimte in, je hebt beter contact met de omgeving en de andere personen die in de keuken aanwezig zijn.
In het artikel beelencs.nl/het-kookeiland-onze-ervaringen gaan we dieper in op onze ervaring met het ontwerpen van een kookeiland.

 

Aansluitingen

Voor een keuken heb je ten minste nodig een electra-aansluiting, een wateraansluiting, riolering en in geval van een gasfornuis een gasaansluiting. Deze aansluitingen moeten allemaal op een specieke plaats komen overeenkomend de specificaties van de fabrikanten van de verschillende apparaten.
Bij een keuken in een nieuwbouw huis is dat geen probleem, al dienen deze aansluitpunten wel tijdig bekend te zijn. Wordt de keuken in een bestaande woning geplaatst dan moet er wel degelijk gekeken worden of het mogelijk is de aansluitingen op de gewenste plaats te aan te brengen.

stalen keuken American Kitchen

De keukenleverancier

De meeste mensen kopen hun nieuwe keuken bij een keukenleverancier. Deze zal vaak proberen je over te halen met mooie op maat gemaakte 3D plaatjes die een beeld geven hoe de keuken eruit zal komen te zien. Onze ervaring leert dat zij minder oog hebben voor de ruimte waar de keuken moet komen, de relatie van deze ruimte met de overige ruimtes in de woning, de looplijnen door de keuken en positie van de ramen en deuren. Keukenleveranciers hebben veel verstand van keukens maar nog meer verstand van het verkopen van een keuken!