Woonhuis Keurmeesterlaan

Weert, 2008-2011
DoorRobert Beelen 6 jaar geleden

IMG_0520-02-1200

Deze bijzondere woning ligt op een hoekperceel met een korte en lange straatzijde en heeft de voorgevel over bijna de volledige lengte van de lange straatzijde gekregen.

De ongebruikelijke ligging is ontstaan uit het omzeilen van stedenbouwkundige beperkingen in het bestemmingsplan en bepaalde woonwensen van de opdrachtgever.

 

erker op kopgevel

wensen

De opdrachtgever wenste onder andere een ruime dubbele garage. Wanneer deze als bijgebouw ontworpen zou worden, tegen of los van het hoofdbouwvolume, zou deze een flink eind achter de straatgevel moeten komen te liggen waardoor er een flink stuk achtertuin ingeleverd wordt.

Daarnaast wensten de bewoners de woonkamer aan de korte zijde van het perceel in verband met uitzicht en een ruime leefkeuken met ochtendzon aan de tuinzijde.

begane grond woning met dubbele garage

tuinzijde met hoge luifels

 

één hoofdvolume

Als oplossing is er gekozen om alle ruimtes naast elkaar aan de lange zijde van het perceel te plaatsen, in een enkel hoofdbouwvolume, 31 meter lang en 6 meter diep.

De leefruimtes en dubbele garage zijn gescheiden met een onderdoorgang tussen bijkeuken en garage, die dienst doet als achterom.

 

onderdoorgang voor achterom

 

teakhout met beton, strengpers en handvormsteen

 

De woonkamer en keuken steken aan de tuinzijde uit in een grote erker met een brede luifel. Centraal in de leefhelft, tussen woonkamer en keuken, ligt de hal die van voordeur tot tuingevel loopt en tot in de nok reikt, met een rechte licht uitwaaierende steektrap en ten dele een omloop.

 

dakterras boven onderdoorgang

 

 

verdieping

Een lange overloop loopt achter de voorgevel langs naar de andere helft van het huis, naar de hoofdslaapkamer, die voorbij het dakterras ligt. De overloop komt met een kleine verbreding en glaspui langs dit terras op de hoofdslaapkamer uit.

 

verdieping met vide en lange gang aan voorgevel

 

tuinzijde metdakterras en luifel

 

dakvorm

Het dak heeft aan de tuinzijde een helling van 30, en aan de straatzijde een helling van 50 graden, waarbij aan beide zijden een klein deel ook verticaal loopt, wat het dak een karakteristiek uiterlijk geeft.

 

teak houten plafond met betonrand en afgeronde strengpers steen

 

interieur

De entreehal doorsnijdt het huis van voordeur tot tuin en in de hoogte tot in de nok.

 

hal met vide en royale trap met rvs balustrade en marmeren vloer

 

RVS balustrade langs marmeren trap

 

marmeren vloer in open boek gelegd

 

marmeren trap met rvs leuning en marmeren vloer

Deel dit bericht
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter